Vážení zákazníci, z důvodu velkého množství objednávek se doba dodání může prodloužit. Děkujeme za pochopení.

Jak vybrat správnou chladničku pro váš mobilní domov

Lednice je jedním ze spotřebičů, které dokážou rapidně zvýšit míru komfortu na cestách. Nezáleží na tom, jestli potřebujete uchovat potraviny na pozdější konzumaci nebo si jen chcete vychutnat pěkně vychlazené pivo, spolehlivá lednice je v každém případě základ.

Chladničky dělíme do tří základních typů dle způsobu chlazení: 

Kompresorové chladničky

Kompresorové chladničky jsou spolehlivé, mají dlouhou životnost a nepotřebují nijak náročnou péči. Vhodné jsou především do elektricky soběstačných vozidel. V kombinaci se solárními panely a baterií dobíjenou z alternátoru během jízdy máte v podstatě vyhráno, nemusíte instalovat plynové bomby, řešit odvod spalin a vždy budete mít jistotu čerstvých potravin.

Chlazení funguje stejně jako v běžné lednici u vás doma, a to včetně zvukového doprovodu, který je ale mnohem tišší a neměl by vás tedy tolik rušit. Jejich výhodou je snadné zapojení, levný provoz (odebírá proud pouze pokud je kompresor zrovna v chodu) a především schopnost chladit na určitou teplotu. Nevýhodou může být vyšší pořizovací cena.

Výhody:

  • spolehlivost
  • ekonomický provoz
  • snadné zapojení a údržba
  • schopnost chladit na konkrétní teplotu

Nevýhody:

  • hlučnost (ale menší než u domácích lednic)
  • vyšší pořizovací cena

Absorpční chladničky

Tyto chladničky jsou často označovány jako „trojkombinační“, protože jsou schopny fungovat na plyn, 12 V nebo 230 V a některé dražší modely si zdroj napájení přepínají automaticky samy. Jejich spotřeba elektřiny je poměrně vysoká a tak se tento způsob provozu vyplatí pouze při přejíždění, kdy je nutné plyn zavřít. Tento typ lednic vám spíše nedoporučíme, jelikož jsou už dávno překonány lednicemi kompresorovými. Snad jen pokud je pro vás tichý provoz na prvním místě.

Výhody:

  • tichý provoz
  • malá spotřeba plynu

Nevýhody:

  • nutnost manuálního přepínání mezi režimy
  • provoz na elektřinu je velmi nákladný
  • zadní strana musí být odvětrána ven z auta, aby nedošlo k přehřátí
  • nutnost komínku pro odvod zplodin - další díry do karoserie
  • nelze nastavit konkrétní teplotu
  • pořizovací cena mnohdy vyšší než u kompresorových
  • velké nároky na údržbu

Termoelektrické chladničky

Tento typ jste již určitě někde viděli nebo máte jednu dokonce možná doma. Jsou to ty přenosné chladící boxy do auta, které se v letních měsících často objevují v supermarketech. Mnoho výhod kromě nízké pořizovací ceny nemají, v chlazení nejsou zrovna přeborníky a jejich provoz také není příliš úsporný. Snad jen pokud je pro vás tichý provoz na prvním místě.

Z naší osobní zkušenosti vám doporučíme pouze chladničky kompresorové, a to především značky Indel a Vitrifrigo pro jejich spolehlivost.

Proč není dobrý nápad použít klasickou domácí lednici

Možná vás to také napadlo při pohledu na ceny karavanových lednic. To už by se přeci mnohem víc vyplatilo koupit obyčejnou mini ledničku a ušetřené peníze investovat jinam. Není to ale tak prosté.

Kompresor a chladící systém lednic do domácností není odolný vůči náklonům a vibracím, ke kterým dochází během jízdy.

Domácí lednici lze v autě napájet 12/230 V měničem o výkonu cca 800 - 1000 W, a to už je pořádný měnič. Aby lednice běžela, musí zároveň běžet i měnič, který má sám o sobě nějakou spotřebu energie, takže ve výsledku máte sice levnou lednici, ale mnohem vyšší spotřebu.

Dalším problémem můžou být rozměry. V obytňácích bývá hloubka kuchyňské linky v rozmezí 40 - 50 cm a karavanové lednice jsou těmto mírám lépe uzpůsobeny. 

Většina modelů má svůj instalační rámeček, díky kterému je lze snadno ukotvit k okolnímu nábytku. S tím se pojí homologace obytného auta, při které se bere v potaz bezpečnost instalovaných spotřebičů a nábytku a v případě domácí lednice by to mohl být důvod pro neudělení homologace na obytný vůz.